Studeren in het buitenland

Je studie gebruiken om naar het buitenland te gaan is een mooie manier om ervaring op te doen. Het staat niet alleen goed op je CV, maar het is ook goed voor je persoonlijke ontwikkeling. Je kunt een volledige bachelor of master in het buitenland doen, maar dat hoeft niet. Ook als je je inschrijft op een Nederlandse hogeschool of universiteit heb je mogelijkheden om naar het buitenland te gaan. We noemen enkele mogelijkheden om in het buitenland terecht te komen:

- Als je je volledige bachelor in het buitenland wilt doen, dan schrijf je je zelf in voor een universiteit of andere instelling. Je betaalt dan ook het collegegeld van die instelling. Vaak kun je je Nederlandse studiefinanciering meenemen naar het buitenland. Er zijn ook diverse beurzen beschikbaar voor studenten die in het buitenland willen studeren.
- Als je je inschrijft voor een universitaire opleiding in Nederland dan ga je in het derde jaar meestal een minor doen, een pakket met keuzevakken. Veel studenten doen deze in het buitenland. Dat heet een uitwisseling. Je blijft namelijk ingeschreven bij je eigen instelling en hoeft dus niet daar collegegeld te betalen. Je gaat ook niet je hele bachelor (3 of 4 jaar), maar een half jaar.
- Na je bachelor doe je meestal een master van 1 of 2 jaar (zie: Hoger onderwijs in Nederland). Die kun je volledig in het buitenland doen (dan geldt hetzelfde als wat bij ‘volledige bachelor in het buitenland staat’). Je kunt er ook voor kiezen om je afstudeeronderzoek in het buitenland te doen, bijvoorbeeld door bij een buitenlandse organisatie te gaan werken of enige tijd in het buitenland te gaan wonen en daar je onderzoek te verrichten. Dan blijf je weer ingeschreven bij je eigen Nederlandse instelling.

Naast deze opties tijdens je studie zijn er natuurlijk ook nog andere mogelijkheden, zoals reizen, talenstudies, vrijwilligerswerk, stages, etc.

Alles wat je nodig hebt
Meer lezen over studeren in het buitenland kun je op de site van de NUFFIC, de Nederlandse organisatie voor internationalisering van onderwijs: https://www.wilweg.nl/. Daar vind je alle informatie die je nodig hebt.