Taal

REDACTIE VAN DE SCHOOLKRANT: INTERPRES
Als schrijven jouw ding is, dan kun je je talenten laten zien in de redactie. Recensies, interviews, een column of een speciale rubriek: jouw ideeën zijn welkom. De Interpres verschijnt 4 x per jaar en wordt uitgedeeld aan alle leerlingen en medewerkers van het Murmellius.
Aanmelden kan bij mevr. Schiffer

DEBATCLUB

De debatclub doet in principe mee aan twee debatten per schooljaar. In november/december is het Alkmaars Scholierendebat, dat georganiseerd wordt vanuit de gemeente Alkmaar en waar het PCC, het Jan Arentsz, het Daltoncollege en het Murmellius aan meedoen. In 2024 wordt het voor de negende keer gehouden. Er zijn verschillende rondes met verschillende debatvormen. Er doen 8 tot 10 leerlingen per school aan mee.

In februari/maart is het Lagerhuistoernooi. Hier gaat het om een provinciale voorronde, waar zo'n 16 scholen uit Noord-Holland aan meedoen. Je speelt in een pool van 4 scholen en evt. de halve finale en finale. Per ronde zijn er drie debatvormen en er doen 10 leerlingen per school aan mee. Als je wint, kun je door naar landelijke finales.

Leerlingen die aan de toernooien meedoen, vinden de eerste keer dat ze iets gaan zeggen in het debat altijd behoorlijk spannend, maar spreken na afloop bijna zonder uitzondering van een geweldige ervaring.

Eén middag per week oefenen leerlingen onder begeleiding van een docent op school.  Als de datum van een toernooi nadert kan er wat vaker worden geoefend, ook zonder begeleiding van een docent. De debatclub is een gezellige, bijna zelfsturende club! Na het Lagerhuistoernooi stopt de debatclub met wekelijks oefenen. Als je aan een toernooi hebt meegedaan, krijg je een getuigschrift. Ook kan je je deelname aan de debatclub op je Plusdocument zetten.

Leerlingen uit alle leerjaren zijn welkom!
Aanmelden kan bij mevr. Van Goethem (van maatschappijleer) of bij dhr. Visser (van geschiedenis)

CAMBRIDGE EXAMEN, DELF SCOLAIRE EN GOETHE-ZERTIFICAT
Voor de moderne vreemde talen kun je een internationaal erkend certificaat halen op verschillende niveaus.
Bij ons op school krijg je in de brugklas Engels en Frans en vanaf de 2e klas ook Duits. Je docenten praten zoveel mogelijk Duits, Engels en Frans in deze lessen, zodat je deze talen zo snel mogelijk onder de knie krijgt.

In de Engelse lessen gebruiken en lezen we Engelse boeken, die je voorbereiden op examens van Cambridge English. Aan het eind van de 3e klas kun je het FCE-examen van Cambridge doen als je wilt (FCE is de afkorting van ‘First Certificate of English’) en eind klas 5 kun je het CAE- of CPE-examen doen (CAE is de afkorting van ‘Cambridge Advanced English’ en CPE van ‘Cambridge Proficiency English’). CPE is het moeilijkste Cambridge-examen en biedt sommige van onze leerlingen de extra uitdaging die ze graag krijgen, omdat ze bijvoorbeeld Engelse familie hebben of in het buitenland woonden toen ze jonger waren.

Als Engels je gemakkelijk afgaat, kun je bij ons vanaf klas 4 les krijgen op dit CPE-niveau. Het CPE-niveau ligt boven het niveau van het CITO-eindexamen 6 VWO. Al onze leerlingen krijgen in de bovenbouw sowieso les op CAE-niveau, het een na hoogste niveau van Cambridge Engels.

Als Duits en Frans je ook goed afgaan, kun je in die twee talen ook extra examens doen voor een diploma dat overal ter wereld bekend is, net als de Cambridge-certificaten. Als je dit examen bij Duits haalt, krijg je het zogenaamde Goethe-Zertifikat, en bij Frans doe je dan het zogenaamde DELF-examen, wat staat voor Diplôme d'Etudes en Langue Française.

Voor deze drie extra taalcertificaten doe je buiten schooltijd examen op een andere locatie en je moet er extra voor betalen, maar als je ze haalt, kun je wel aantonen dat je Duits, Engels en Frans op zeer hoog niveau beheerst. Dit is handig als je bijvoorbeeld later in het buitenland wilt gaan studeren of werken. In Nederland vragen sommige universiteiten zelf om een Cambridge-certificaat, omdat ze onderwijs in het Engels geven.
Aanmelden kan bij de secties Moderne Vreemde Talen.