De uitwisseling met een school in Bergama, Turkije is inmiddels een meer dan 10-jarige traditie.

 

Bergama op bezoek in Alkmaar

Het Murmellius Gymnasium had van 24 maart tot en met 31 maart 2019 21 leerlingen en 3 docenten van het Akif Ersezgin Anadolu Lisesi uit Bergama op bezoek. Ook deze keer werd het in elk opzicht een prachtige week zonder noemenswaardige ongelukken of narigheid.

Maandag 25 maart werden ze door onze rector Wim van Boxtel vriendelijk en met een treffend welkomstwoord in perfect Engels ontvangen. Daarna keken we naar een mooie powerpoint presentatie over hun land, cultuur en school. ’s Middags werd er gesport tegen de gastleerlingen en de wedstrijden waren weer goed georganiseerd door Bodil van der Ven, daarbij geholpen door enthousiaste leerlingen uit klas 5. Er werd basketbal, badminton en tafeltennis gespeeld.
Uiteraard was er een gezellige onderbreking met appels, koek en frisdrank. Dit keer won Bergama, maar de titels van ‘man of the match’ en ‘woman of the match’ gingen naar onze leerlingen.

Dinsdag werd Amsterdam bezocht. ’s Ochtends werd Nemo bezocht en onze leerlingen hadden instructies gekregen om de Turkse leerlingen goed te begeleiden langs wat hoogtepunten. Vorig jaar was Nemo niet zo’n succes als dit jaar. Volgens de Turkse docenten komt dat door de leeftijd. Verleden jaar waren de leerlingen een jaar ouder. We hebben geconstateerd dat de leeftijdscategorie van dit jaar beter aansloot op de doelgroep van Nemo. De begeleidende docenten hebben onze gasten tijdens een wandeling Amsterdam laten zien en in het prachtige van Gogh museum kregen de leerlingen een rondleiding in eenvoudig Engels waarbij de gidsen rekening hielden met de nationaliteit.

Woensdag was Den Haag aan de beurt. Aangezien we vorig jaar waren weg geregend in Madurodam kozen we dit jaar voor een bezoek aan Panorama Mesdag. Dit is werkelijk prachtig verbouwd. De uitleg werd in het Turks de lucht in gestuurd en een gids liet de kinderen de werking van het fenomeen panorama zien. Hij stapte over het hekje en liep naar het schilderij en hij werd almaar groter. Bizar. ’s Middags waren we op bezoek bij Zohair El Yassini, een Tweede Kamerlid voor de VVD. Verleden jaar hadden we Dylan Yesilgöz-Zegerius, maar zij was verhinderd. Toen zouden we Rudmer Heerema krijgen, maar hij moest op het laatste moment een vergadering bijwonen en had Zohair voor ons geregeld. Deze Nederlander met Marokkaanse roots deed het fantastisch. Hij herhaalde een paar keer dat democratie niet kan bestaan zonder persvrijheid. Een Turkse leerling wilde praten over discriminatie en ik dacht dat hij zich gediscrimineerd voelde, maar hij bedoelde dat Turkse mensen buitenlanders niet moeten discrimineren. Daarna kregen we een rondleiding met gids en mochten we zelfs kijken in de Handelingenkamer, waar alle verslagen van de vergaderingen in de Tweede Kamer staan opgeslagen, tegenwoordig gebeurt dit digitaal.

Donderdag vertrok de bus naar de Simone Hoeve bij Volendam. Het begon hilarisch, want iedereen moest zich verkleden in klederdracht en ging toen op de foto, ook de begeleidende docenten. Hier kregen de leerlingen uitleg over kaas maken en werd het proces van klompen maken getoond. Daarna ging iedereen lopend naar de krijtmolen de Kathammer, waar een gids heel veel vertelde over de waterhuishouding in Nederland en dat de molen nog echt gebruikt werd. Men wil zelfs meer watermolens, omdat als de stroom uitvalt deze molens kunnen blijven draaien en ze zorgen dan dat gebieden niet onder water komen te staan. In de Marina werd een lunch van kip en patat met appelmoes geserveerd en vervolgens heeft ‘onze local’ mevrouw Mooier tijdens een wandeling één en ander uitgelegd over de inpoldering en de Zuiderzee en een paar historische vissershuisjes laten zien.

Vrijdag was Alkmaar aan de beurt. Ondergetekende was te laat met vragen of er een ontvangst kon worden geregeld op het stadhuis, maar gelukkig was er de opening van de Kaasmarkt en dat was natuurlijk heel bijzonder om mee te maken. Daarop volgend was er wederom de fantastische rondleiding door historisch Alkmaar, maar eerlijk is eerlijk, de winkels trekken dan ook veel aandacht van onze gasten. Ze willen heel graag gaan shoppen. Alkmaar heeft tegenwoordig ook een museum dat de moeite waard is en dat is uiteraard ook bezocht. Als klap op de vuurpijl volgt altijd de rondvaart door de mooie Alkmaarse grachten, waarbij veel gelachen wordt door de lage bruggen waar de boot onder door moet. Als je niet op tijd bukt, stoot je je hoofd!

De leerlingen hadden de laatste avond bij een van de gastouders een feestje en op zondag 31 maart 2019 werd afscheid genomen bij de bus waarbij hier en daar een traantje viel en in de loop van de avond vertrok het vliegtuig weer in de richting van Turkije.

Graag bedank ik Alkmaar voor de steun in de vorm van een subsidie. Ik denk dat het goed is als deze vriendschap blijft voortbestaan en deze bijdrage is dan ook van harte welkom.

Met vriendelijke groet,
Beeke Slachter