Hoger onderwijs in Nederland
Na het Gymnasium gaat het grootste deel van de leerlingen naar HBO (Hoger Beroepsonderwijs, hogeschool) of WO (Wetenschappelijk Onderwijs, universiteit). Bij de keuze daartussen is het vooral belangrijk om te kijken naar wat het beste bij je past, want er zitten grote verschillen tussen de twee. De meeste VWO-ers kijken helaas niet voldoende naar de mogelijkheden van het HBO en dat pakt niet altijd goed uit. Voor de verschillen kun je kijken op:
https://www.rug.nl/education/bachelor/nederlandse-studenten/studiekeuze-en-voorlichting/verschillen-hbo-wo.
Wat je ook kiest, je begint altijd met een bachelor. In het HBO duurt die vier jaar en dan ben je in principe klaar om te gaan werken, maar je kunt ook doorstuderen. In het WO duurt de bachelor drie jaar en daarna doen de meeste studenten nog een master van één of twee jaar. Als je wetenschappelijk onderzoek interessant vindt, kun je daarna nog promoveren, maar de meeste universitaire studenten gaan na hun master werken.
Een compleet overzicht van alle opleidingen in Nederland vind je op Studiekeuze123. Dat is een site van de overheid waar heel veel informatie voor studiekiezers op staat, zoals over aanmelddata, open dagen en collegegeld. Er is ook een pagina waar alle opleidingen onderverdeeld zijn in thema’s:
https://www.studiekeuze123.nl/studies en klik dan op Studierichtingen en pas het Studieniveau aan. Als je begint met je studiekeuze, dan raden we die pagina aan.
Kwaliteit
Een vraag die we veel krijgen is of een opleiding of instelling voldoende kwaliteit heeft. De Nederlandse instellingen worden uitgebreid gecontroleerd en zeker de universiteiten zijn zonder uitzondering uitstekend. In internationale rankings staan de Nederlandse universiteiten hoog, veel zelfs in de top 100, zie
https://www.timeshighereducation.com/world-university-rankings. Van hogescholen is er helaas niet een dergelijke lijst.
Als je van een specifieke opleiding aan een Nederlandse instelling wilt weten hoe deze scoort in vergelijking met andere Nederlandse opleidingen, dan kun je ook dat terugvinden op Studiekeuze123. Als je bijvoorbeeld wilt weten hoe Aardwetenschappen aan de VU gewaardeerd wordt:
https://www.studiekeuze123.nl/opleidingen/1446-aardwetenschappen-vrije-universiteit-amsterdam-wo-bachelor en naar beneden scrollen. Het geeft je een indruk, maar jouw persoonlijke ervaring is veel belangrijker dan deze scores, dus als je tussen twee instellingen twijfelt: bezoek ze beide.
Deadlines
Selectie-opleidingen hebben meestal meer aanmelders dan plekken, waardoor ze niet iedereen kunnen toelaten. Inschrijven voor een selectie-opleiding (numerus fixus) doe je
vóór 15 januari. Op 15 april hoor je of je bent toegelaten. Is dat niet het geval, dan kun je je nog voor een andere opleiding aanmelden. Selectie mag niet meer gebeuren op basis van één criterium en kan per opleiding verschillen. Cijferlijsten (je rapportcijfers van klas 5) zijn meestal wel een criterium, daarnaast is een motivatiebrief of een toets gebruikelijk. Wil je weten welke opleiding een numerus fixus hebben, kijk dan op
https://www.studiekeuze123.nl/selectie/welke-opleidingen-hebben-een-numerus-fixus.
Alle andere opleidingen hebben als deadline
1 mei. Soms word je na deze datum ook echt niet meer toegelaten, dus beschouw dit als een harde deadline.