Hoe kies je een studie?
Voor veel leerlingen is een studie kiezen een leuke gebeurtenis. Om straks een onderwerp te mogen bestuderen wat je interesse heeft, is een mooi vooruitzicht. Veel leerlingen vinden het kiezen van een studie ook een grote verantwoordelijkheid, waarvan ze niet goed weten hoe ze het aan moeten pakken. Deze indeling kan je daarbij helpen.
In het algemeen worden vier verschillende fases onderscheiden. In de eerste fase ga je oriënteren. Dat is nog heel vaag; gewoon nadenken over wat je leuk vindt of waar je goed in bent. Wil je iets sociaals doen of toch liever iets met kunst of techniek? Het helpt om erover te praten met anderen (wat vind jij dat bij me past?), een test te maken op het internet of het te bespreken met je mentor of decaan.
In de tweede fase ga je speuren naar de mogelijkheden. Dat is de verkennende fase. Er zijn ongeveer 250 opleidingen op HBO's en 200 opleidingen aan de universiteit, dus er is keus genoeg in Nederland. Een mooi beginpunt is Studiekeuze123 (zie: Hoger onderwijs in Nederland), een site van de overheid waar al deze opleidingen beschreven staan. Open dagen bezoeken en kennis maken met het hoger onderwijs valt ook in deze categorie.
In de derde fase ga je verdiepen. Je hebt een lijstje met opleidingen die bij je passen en daar ga je meer aandacht aan besteden. In het ideale geval heb je er tussen de 3-5 over. Proefstuderen en meelopen zijn dan de activiteiten die je verder gaan helpen. Zie de informatie van Studiekeuze123 voor de verschillen: https://www.studiekeuze123.nl/wegwijzers/studie-kiezen/open-dagen-proefstuderen-meelopen.
In de laatste fase ga je beslissen. Tijd om de knoop door te hakken. Als het goed is heb je voldoende informatie verzameld en kun je jouw keuze maken. Bij een goede keuze heb je zowel je verstand als je gevoel gebruikt. Daarom zijn proefstuderen en meelopen zo belangrijk. Dan proef je de sfeer en ontmoet je je toekomstige medestudenten, zodat je je een beeld kunt vormen van hoe het zal zijn om die studie te volgen. In deze fase ga jij je (op tijd!) aanmelden voor je opleiding op de website van Studielink. Aanmelden kan overigens voor maximaal vier opleidingen, waarvan twee numerus fixus-opleidingen.
Vrij vragen voor studiekeuze
In al deze fasen moet er iets worden ondernomen, of het nu nadenken is of het bezoeken van een open dag. Als je niets doet, zal je ook nooit een goede keuze kunnen maken. Als studiekeuzeactiviteiten onder lestijd vallen, dan kan je daarvoor vrij vragen door het formulier op de website in te vullen, het door je ouders te laten ondertekenen (als je nog geen 18 bent) en het in te leveren bij je decaan. Let op: dat doe je uiterlijk 3 werkdagen voor de betreffende datum! Het formulier vind je hier.