Search Tags 

Uitwisseling Tata

Van 13 t/m 19 mei 2017 bracht een aantal van onze leerlingen een bezoek aan Tata.

Op woensdag 17 mei kregen we de volgende berichten:
woensdag 07:05 uur - Het vroege opstaan is zwaar, maar we beginnen te wennen. Gisteren waren we in Budapest, waar we eerst een boottocht over de Donau, die Buda van Pest scheidt, hebben gedaan. Daarna hebben we door de brandende zon en hitte langs prachtige geouwen gewandeld. En het uurtje vrij werd gevuld met shoppen en op een terras chillen. Rond 15:00 uur moesten we weer verzamelen om vervolgens naar een beroemde muziekschool te gaan waar een rondleiding op ons lag te wachten. En om 18:00 uur waren we weer op school waar ons gastgezin op ons stond te wachten. In de avond gingen veel mensen weer naar het meer.

woensdag 17:21 uur - De dag begond bij een oud kasteel waar we zelf mochten rondkijken door de ruïnes en naar het prachtige uitzicht. Daarna stond een verrassing op het programma, iedereen was super blij toen we hoorden dat we gingen rodelen! Er waren twee banen, een met de "slee" los door de buis, de ander was de slee vast, maar die was wel voor twee personen, wel moest bij alle twee zelf geremd worden op het einde. Na de hilarische foto's die gemaakt waren te hebben bekeken, was er tijd op even op het terras te zitten, maar niet te lang want de reis zette zich voort naar Slowakije. We kwamen aan bij een brug over de Donau, waar in het midden de grens van Hongarijen en Slowakije ligt. De 5 minuten 10 meter in Slowakije waren prachtig haha! Vervolgens hebben we ontelbaar treden geklommen naar een top van een prachtige kathedraal, waar het uitzicht adembenemend was. En de twee uurtjes vrije tijd die we daarna kregen werden gevuld met terrasjes en winkeltjes.

Van 2 t/m 8 april 2016 brachten 36 leerlingen en 4 docenten van het Eötvös József Gimnázium uit Tata (Hongarije) een bezoek aan Alkmaar in het kader van de uitwisseling met deze school. Vorig jaar waren wij met hetzelfde aantal leerlingen en docenten in Tata geweest. De leerlingen en docenten worden ondergebracht in gastgezinnen.

Het programma van die week bestond uit enkele officiële onderdelen, zoals de ontvangst in de aula door de rector en een ontvangst op het gemeentehuis door de wethouder en een afvaardiging van het AUC (Alkmaar Uitwisselings Comité).

Verder was het programma wat luchtiger van aard. De zondag brachten de leerlingen bij de gastgezinnen door en gedurende de week werden bezoeken gebracht aan de Zaanse Schans, De Schermer, Texel, Amsterdam en Den Haag. Het avondprogramma werd door de leerlingen zelf ingevuld.

Het afscheid van de Hongaarse leerlingen en docenten op de vrijdagavond was voor velen emotioneel. Door oud-leerlingen wordt deze uitwisseling nog steeds ervaren als de reis die de meeste indruk op hen heeft gemaakt.

Sinds 1992 wordt deze uitwisseling georganiseerd en de animo is nog steeds groot om hier aan mee te doen. Voor volgend jaar zijn wij weer uitgenodigd door de school in Tata.