Profielkeuze

Voorlichting profielkeuze
Op donderdag 7 november 2024 was er een voorlichting voor ouders over de profielkeuze en de voor hen nog onbekende vakken Kunst en Filosofie. Daarnaast werd er ook informatie gegeven over de verschillende soorten Wiskunde. De PowerPoints zijn nu (in pdf) terug te kijken:

Opbouw profielen
In klas 3 kies je uit vier verschillende profielen:
- Natuur en Techniek (waarin Scheikunde, Natuurkunde en Wiskunde B verplicht zijn)
- Natuur en Gezondheid (waarin Scheikunde en Biologie verplicht zijn)
- Economie en Maatschappij (waarin Economie en Geschiedenis verplicht zijn)
- Cultuur en Maatschappij (waarin Geschiedenis verplicht is)

Voor klas 4 kies je verplicht een moderne vreemde taal, Frans of Duits. Daardoor heb je in klas 4 meestal een vak meer dan in klas 5 en 6. In de loop van klas 4 maak je je profielkeuze voor de resterende tijd op het Murmellius. Doordat je een verplicht vak minder hebt, heb je de gelegenheid om nog wat aanpassingen aan je profiel te doen en te schuiven met vakken.

Elk profiel bestaat uit verplichte vakken, maar ook uit keuzes. Alles bij elkaar bepaalt dat in welke vakken je eindexamen zult doen. Je profielkeuze kan ook consequenties hebben voor je vervolgopleiding, omdat veel opleidingen alleen toegankelijk zijn met een bepaald vakkenpakket.

Hoe kies je een profiel?
Voldoe altijd aan de volgende drie regels:

  1. Kijk naar wat haalbaar is en kies vakken waarvan je denkt daar voldoendes in te kunnen halen (of kleine onvoldoendes op zijn minst);
  2. Bedenk wat je leuk vindt! Het helpt de komende jaren heel erg als je vakken hebt die je interessant vindt en je mag nu kiezen, dus maak daar gebruik van;
  3. Je studiekeuze is nog ver weg en als je nog geen enkel idee hierover hebt, dan is dat alleen maar logisch. Maar mocht je het weten, kies dan een profiel dat hier goed op aansluit.

Meer informatie
Voor leerlingen uit klas 3 en 4 is de volgende informatie beschikbaar.

Profielen klas 4 2025-2026
Boekje profielkeuze klas 3
Studies Nederlandse universiteiten
Studies Nederlandse hogescholen