Mobielvrije school

Met ingang van het schooljaar 2024-25 is het Murmellius voor leerlingen mobielvrij. Dit houdt in dat smartphones en andere smart ‘devices’ (bijv. smartwatches) in de hele school, “thuis of in de kluis” zijn. Het laptopgebruik blijft toegestaan in het klaslokaal en de mediatheek, voor school- en leerdoeleinden. 

Wat willen we daarmee bereiken? 

Het geeft in de klas meer rust en duidelijkheid. De docent hoeft niet langer te handhaven en kan zich beter focussen op de les.  

De mobielvrije week heeft aangetoond wat ook uit wetenschappelijk onderzoek blijkt: een school zonder smartphones levert beter geconcentreerde leerlingen op die zich beter kunnen focussen op wat er in de les gebeurt.  

In aansluiting daarop: uit onderzoek blijkt dat de schoolresultaten, alsmede taal- en rekenvaardigheden, zijn verbeterd op mobielvrije scholen. Volgens de wetenschappers komt dat doordat de afleiding, die weer gepaard gaat met multitasken, ontbreekt.

Wij vinden dat school een belangrijke plek is om sociale en communicatieve vaardigheden te leren. Om deze vaardigheden te ontwikkelen, is echt contact nodig. Wat jouw woorden met een ander doen, zie je alleen door diegene aan te kijken. Een èchte ontmoeting is de beste manier om elkaar goed te begrijpen. Je niet laten afleiden door of verschuilen achter je mobiele telefoon helpt daarbij!

Er is bewezen dat apps/socials verslavend kunnen zijn voor tieners. School is dan een plek waar ze even met andere zaken bezig mogen zijn.

Spelregels:

Mobielvrije school
Basisprincipe: Je telefoon* ligt thuis of in je kluis

Gedurende de gehele schooldag, dus inclusief
pauzes, tussenuren of andere activiteiten binnen
school

Bij het niet naleven van deze regel
wordt de telefoon ingenomen

Je kunt deze tussen tussen 16.30 en 17.00 weer
ophalen in kamer 007.

Roosterwijzigingen

Check je rooster voordat je naar school gaat en
schrijf het op in je agenda. Overige wijzigingen
worden kenbaar gemaakt op de schermen op
school.

Handhaving

Het mobielvrije beleid wordt gehandhaafd in en
rond het schoolgebouw.

*Alle ‘smart’ devices (telefoon/smartwatch/oordopjes etc.)

Media
  • Mobielvrije week 1
  • Banner 4